TAROT

Tarotul si lumile paralele

Nu exista tentatie mai mare pentru omul tuturor timpurilor decat aceea de a-si cunoaşte viitorul: astrologia, tarotul, runele, onirologia(cititul viselor), fiziognomia(arta citirii fetelor), chiromantia(cititul in palma), cititul in cafea si clarviziunea sunt cele mai cunoscute din metodele care au fost şi sunt inca folosite pentru aceasta.

Aparent tarotul ar putea parea un joc de carti si este fals şi chiar periculoasa aceasta perceptie. Sunt multe carti sau situri unde se descrie ceea ce se poate face cu tarotul, dar sunt puţine acelea care dezvaluie partial taina tarotului si nici unul care sa o faca la indemana tuturor sau in totalitate. Multe din semnificatii sunt prezentate in mod neclar sau sunt in contradictie unele cu altele, pentru ca asa cum recunoaste Arthur Edward Waite(„parintele” modern al tarotului si al cartilor cele mai folosite) in prefata uneia din lucrarile sale, se poate spune adevarata semnificatie(a cartilor de tarot), in masura in care acest lucru este posibil. Pe de  alta parte, cineva care dezvaluie tainele ascunse in carti isi va pierde capacitatea de a le mai folosi si acest lucru este bine stiut de toti cei care cunosc adevarata putere a tarotului. Aceasta taina se preda unei singure persoane, deci e transmisa doar cite putin din timp celui/celei care are capacitatea si se simte in stare sa o preia, iar toate informatiile sunt destainuite in momentul in care maestrul/maestra este decis/a sa renunte la folosirea cartilor in favoarea initierii discipolului.

Voi incerca, in rubrica de fata, sa va destainui o parte din informatiile care, in general, sunt ascunse de ochii si urechile celor neinitiati. Bineinteles ca o voi face, intr-un mod in care sa priceapa doar cei care sunt capabili sa o faca si sa inteleaga perfect mesajul.

Adevarata putere a tarotului este aceea de a ne ajuta sa construim viitorul si nu aceea de a cunoaste un potential viitor. Pentru ca raspunsurile dezvaluite de el se gasesc, de fapt, in stare latenta in subconstientul celui caruia i se deschid cartile de tarot(clientul/consultantul), iar tarologul(persoana care foloseste cartile pentru a afla raspunsurile clientului) nu face decat sa le extraga de acolo. Apeland in paralel pentru aceleasi probleme sau intrebari, atat la tarot, cat si la astrologia orara sau previzionala, am inteles ca exista un prag de la care intr-adevar, evenimentele prezise se petrec intocmai, dar pana la el, mai putem influenta ceea ce se va petrece in viitor. Cat inca gandurile, intentiile, simtirile noastre sunt in stadiul incipient sunt posibile mai multe variante; odata ce ele au crescut suficient, deja nu mai putem transforma niste fructe putrede, stricate in unele sanatoase, parfumate. Reciproca este si ea valabila.

Ce fel de intrebari se pot pune tarotului?

In principiu orice intrebare, dar cu cat ea este mai clara, mai scurta, cu atit si raspunsul va fi mai evident, mai usor de inteles si de exprimat. Tarotul raspunde la intrebari punctuale: „Cum va evolua mea relatia cu persoana X?” „Ce ar trebui sa fac ca sa am o casnicie mai buna?” „Voi reusi sa-mi cumpar locuinta in acest an?” „Ce simte Y fata de mine?” Sunt insa intrebari la care eu nu raspund si pe care sfatuiesc pe oricine sa nu le puna, cum ar fi cele despre viata si moarte: numai El, Creatorul, are dreptul de gratiere si el poate hotari cat tine firul vietii unui om sau daca, printr-o minune a Lui, se hotaraste sa-l faca sanatos pe cel aparent fara scapare. De asemenea, este bine sa se evite intrebarile care asteapta un raspuns DA sau NU, deoarece inchid posibilitatea de a influenta viitorul(daca acest lucru mai e posibil). De exemplu, intrebarea „Ma voi casatori cu persoana X?” se poate inlocui cu „Cum va evolua relatia mea cu persoana X?” De asemenea, nu e voie sa ne amestecam in viata unor persoane care nu doresc acest lucru si care nu se afla in vreo relatie apropiata cu persoana care pune intrebarea. O mama poate intreba despre copilul ei, ca si o sotie despre sotul ei sau o fata despre iubitul ei. Dar daca o sotie incepe sa intrebe despre amanta sotului, cum este si ce viata are aceasta, deja nu mai e cazul sa mergem mai departe.

De-a lungul timpului mi s-au pus cele mai nastrusnice intrebari si desi la inceput eram sceptica in privinta unui raspuns clar, am constatat ca totusi l-am primit, daca intrebarea a fost pusa cu buna credinta. Aici voi specifica ce inseamna cu „buna credinta” şi anume aceasta presupune ca persoana care pune intrebarea(clienta/consultanta), sa fie sincer interesata de aflarea raspunsului la problema sa si nu face un test de verificare a metodei de divinatie sau a tarologului si nu considera aceasta investigatie ca un prilej de amuzament. Astfel am avut o lista de 4 adrese ale unei capitale europene, atit de complicate incat a trebuit sa dau copy si paste pentru a le inregistra, iar intrebarea era in vederea luarii unei decizii de mutare a clientei respective. A fost interesant ca au iesit la iveala detalii ascunse despre locuintele respective, doua dintre ele nefiind macar vizionate de persoana in cauza la momentul respectiv si care au fost confirmate ulterior. Un alt studiu aparent amuzant, dar luat foarte in serios de clienta mea, a fost unul pe care l-am numit „tarot cu pisici”: ea isi cumparase doua pisici siameze si intre timp s-a gandit ca ar mai vrea sa faca un copil la 38 de ani si pisicile nu stiu ce boala ar transmite. Intrebarea a fost daca sa tina sau nu pisicile si a iesit ca ar fi bine sa le dea inapoi si ca va recupera o parte din bani. Ulterior am primit email de la ea ca e insarcinata.

Cine poate pune intrebari tarotului si cine poate da raspunsurile?

Intrebarile se pot pune de orice persoana matura emotional si care e pregatita sa afle ORICE raspuns. Orice astrolog, tarolog, clarvazator profesionist si cu principii morala si umane se va abtine de la a face predictii dezastruoase, dar e greu de anticipat cum va reactiona persoana respectiva la unele aparent normale. Impactul asupra persoanei care consulta un mijloc de divinatie este mai greu de anticipat decar mersul evenimentelor si asta poate fi cu adevarat neplacut pentru ambii parteneri din procesul de divinatie sau numai pentru unul(depinde de cat de detasat poate fi tarologul). Am fost destul de afectata cand la o intrebare care se referea la cursul, evolutia unei relatii, tanara respectiva a fost devastata cand a aflat ca se va desparti de iubitul ei. Mai ales cand se pun intrebari „inchise” cum le spun eu, care nu permit decat raspunsuri de tip DA/NU(„Ma voi casatori cu X sau nu?”, „Voi reusi la examen?”, etc), trebuie ca persoana care intreaba sa fie pregatita sa auda si un raspuns care nu corespunde asteptarilor si dorintelor sale.

Persoana care ofera raspunsuri, tarologul, trebuie sa indeplineasca si el mai multe conditii. Prima ar fi capacitatea sa de a se detasa de orice problema a sa personala pe parcursul sedintei: orice gand, orice preocupare asupra problemelor sale personale influenteaza actul de divinatie. Al doilea ar fi ca tarologul trebuie sa puna deasupra la orice, interesul spiritual al persoanei respective, alegand sa-i spuna clientei/clientului ceea ce ii este de folos, chiar daca uneori aceasta nu corespunde intocmai cu intrebarea pusa. Iar prin „orice”, inteleg chiar si orgoliul personal si satisfactia profesionala prin care poate impresiona cu precizia predictiilor sale. Asta il ajuta si pe el, nu numai pe client, dar la nivel sufletesc, fiind insa o „tinta cu bataie lunga”(rezultatele nu sunt imediate). O alta cerinta importanta este ca tarologul sa fie o persoana cu un psihic foarte echilibrat, capabila sa transmita incredere celui care ii solicita ajutorul, deoarece in procesul de divinatie se pot transmite cu usurinta energiile negative. El trebuie sa stie si sa-si faca curatarea de energiile perverse dupa fiecare contact cu un client. De aceea, nu cred si personal nu o fac, ca este bine sa se faca consultatii directe, fata in fata, una dupa alta.

Persoanele care sunt empatice, influentabile, tematoare, nu ar trebui sa incerce sa consulte tarotul pentru ele insele si cu atit mai putin pentru altcineva, spre binele lor si a celor cu care vin in contact in acest fel.

Cate intrebari se pot pune sau cat de des?

Este bine ca, la prima consultare a tarotului, sa se puna  maxim 3 intrebari. Dupa aceea, in functie de necesitati, se poate ajunge la 5 intrebari. Nu recomand depasirea acestui numar. De ce? Deoarece consultarea tarotului este un act mistic, se apeleaza la energii astrale si e greu de crezut ca cineva poate avea mai mult de 5 probleme existentiale la un moment dat. Nu te prezinti in fata unui ghiseu de informatii, ci chiar in fata unei Forte Superioare si trebuie sa ai bunul simt de a te multumi cu cat ti se ofera. Nu fac, sub nici o forma, o noua etalare pentru aceeasi persoana mai devreme de 3 luni si asta pentru ca trebuie lasat timp Creatorului sa-si desavarseasca lucrarea Sa si nu trebuie deranjat din aceasta. E nevoie de timp ca „fructele” sa ajunga la maturitate.

Nu se pune aceeasi intrebare de doua ori la o singura sedinta! Daca raspunsul nu este clar, exista doar doua posibilitati: fie persoana care foloseste tarotul nu a fost la momentul respectiv in cea mai buna forma a sa, fie(si asta e cel mai frecvent) nu este momentul de a primi un raspuns si Creatorul, Forta Divina sau Astrala nu este dispusa sa-l ofere. Nu trebuie insistat imediat, ci trebuie asteptat sa treaca 1-2 luni si se poate incerca din nou sau se poate face atunci, pe loc, o consultare generala a tarotului, fara sa se adreseze o intrebare specifica. In cursul acestei etalari, se pot afla lucruri mai importante pentru client decat problema care l-a adus la tarolog si pe care, in acest fel, Forta Suprema incearca sa i-o aduca la cunostinta.

Este bine sau rau sa folosim tarotul?

Chiar de la inceput, m-a preocupat aceasta chestiune, daca este bine bine sau nu sa dau in carti si am realizat ca nu este ceva rau sau bun in cartile propriu-zise, ci in modul cum le folosesti. Ca si cu un cutit: poti sa pregatesti mancare cu el, poti sa sculptezi sau poti sa omori pe cineva. Experienta mi-a demonstrat-o ca viitorul este o multitudine de lumi paralele si tot ceea ce trebuie sa am grija este sa nu influentez deciziile unei persoane de a alege, la rascrucile vietii, o cale sau alta. Nu spun niciodata cuiva ca este mai bine sa faca una sau alta. Nu dau sentinte de genul “aceasta casatorie se va destrama in mod sigur”  pentru ca atunci este clar ca ghidez persoana respectiva: nu se va stradui cu buna credinta sa rezolve nici cea mai mica problema din relatie, deoarece in subconstientul ei va fi inradacinata ideea ca aceasta este sortita esecului. In schimb, agreez foarte mult optiunile alternative, de genul “cum va decurge viata mea daca voi face lucrul X sau lucrul Y”, urmand ca persoana respectiva sa decida care varianta alege.

Oamenii au nevoie sa fie ajutati sa ia decizii corecte, nu neaparat in folosul lor imediat si daca un astrolog, psiholog, clarvazator, tarolog poate sa faca asta, fara a-i ghida pe o anumita cale, dar avertizandu-i de pericole, atunci are datoria sa o faca. Am citit ceva extraordinar scris de un mare astrolog, la inceputul secolului trecut: „Liberul arbitru este vointa fiintei umane constient afirmata, in momente esentiale pentru viata ei. In asemenea momente, aceasta vointa constienta este cea care ne asigura evolutia sau regresul. In raport direct cu liberul nostru arbitru, ne sunt considerate faptele de catre Dumnezeu, care apreciaza un efort constient, chiar si in vazul unei greseli, decat o aparenta reusita, in care vointa constienta(liberul arbitru) nu a fost folosit.” Practic, nu trebuie sa ne sperie consecintele alegerilor noastre, daca am fost responsabili, atat cat poate fi un om si am incercat sa alegem fara a rani pe nimeni. Adesea, solutia ideala nu exista si ceea ce poate fi, la un moment dat, un lucru pozitiv se poate dovedi mai tarziu intru-totul daunator si invers.

         Incifrarea raspunsurilor

Initial si adevarata putere a tarotului a fost aceea de a dezvalui misterele sufletului si scopul acestuia pe pamant si cele mai vechi carti de tarot, cele 22 de Arcane Majore, sunt folosite in acest scop. Primii maestri de tarot nu aveau cele 56 de Arcane Minore, care sunt o completare moderna, ci foloseau doar cele 22 Arcane Majore pentru divinatie, care privesc numai aspectul spiritual si sufletul etern al omului. Dar pentru ca omul este din ce in ce mai legat de existenta sa lumeasca, pachetului de tarot i s-au adaugat inca 56 de carti, Arcanele Minore, care se ocupa de chestiunile din planul fizic, ce au devenit astfel o completare utila omului modern. „Calea Regala” de a studia si folosi  tarotul este de a intelege ca el nu are rolul unei telenovele in avans al evenimentelor din viata noastra, ci de a descoperi profunzimea propriei firi. Absolut toate problemele exterioare(de sanatate, relatii, reusita in viata, etc) isi au originea in Sinele nostru Superior. De aceea, atunci cand interpretam o carte dintr-o etalare, ea ne spune, in primul rand, vibratia energetica, spirituala a momentului respectiv.

O sa incerc sa va dau un exemplu ca sa puteti intelege mai bine. Pentru Roata Destinului sau a Norocului, a X-a carte a Arcanelor Majore, as putea sa dau aici 100 de intelesuri si nu le-as epuiza nici pe departe pe toate. Astfel, ea ar putea insemna: mutarea intr-o noua locuinta, pierderea serviciului, inceperea unei afaceri, primirea unei mosteniri, insanatosirea dupa o boala lunga, reusita la examen, pierderea unei persoane dragi, etc. Dupa cum observati, e vorba de evenimente pozitive sau negative si foarte diverse, dar ea reprezinta, intr-un sens larg, urcusurile si coborarile vietii sau intr-un singur cuvant, SCHIMBAREA. Pentru a nu influenta alegerile persoanei respective, nu i se „serveste” exact evenimentul respectiv, cu  „eticheta” pe el, desi uneori el poate fi vazut foarte clar de tarolog, ci doar esenta, „aroma” lui, pentru ca numai OMUL poate decide, la momentul respectiv, in functie de ce poate si ce doreste, ce si cat va accepta din schimbarea pe care destinul i-o propune.

Nu trebuie sa ne transformam in spectatori ai propriei noastre vieti si tarologul trebuie sa se desprinda de oamenii care au tendinta de a deveni dependenti de el si care isi doresc indrumare pentru cele mai banale si mai obisnuite actiuni. In schimb, in momentul in care avem de facut alegeri importante si care ne vor influenta cursul vietii pentru o buna bucata de timp, tarotul este de nepretuit, deoarece el merge direct la esenta problemei respective si el nu dezvaluie numai viitorul sau un potential viitor, ci si „nevazutul”, aspecte necunoscute constiintei noastre despre situatia respectiva. Astfel, atunci cand avem o relatie la inceput sau cand suntem pregatiti sa plecam sa ne facem o viata intr-un mediu strain si necunoscut noua, o consultare a tarotului ne poate dezvalui aspecte total nestiute la acel moment. Ceva neplacut NU TREBUIE sa ne faca sa renuntam la calea pe care am ales-o si pe care ne-o dorim, ci ne ajuta sa ne pregatim ca sa-i putem face fata si sa o depasim.

         Ce e bine sau ce nu trebuie sa se faca?

In fine, ultimul aspect pe care vreau sa-l explic inainte de a trece efectiv la etalarile si semnificatiile cartilor de tarot, este cel care se refera la anumite recomandari pe care le-am mostenit sau care reprezinta fructul experientei mele de acum:

  • Evitati sa folositi tarotul pentru persoanele apropiate sau macar faceti etalarile dvs pentru ele, in absenta lor.
  • Nu folositi tarotul decat intr-un anumit loc, cat mai intim si cat mai personalizat, din locuinta dvs. Acea incapere nu trebuie sa fie destinata dormitului sau servitului mesei.
  • Nu utilizati cartile de tarot ale altor persoane si pe ale dvs. nu le incredintati nimanui.
  • Daca nu sunteti intr-o forma fizica si mai ales psihica foarte buna, nu faceti divinatii in tarot si de fapt, in nici o alta forma de divinatie.
  • Nu preziceti niciodata lucruri dezastruoase altor persoane si in nici un caz, moartea lor sau a cuiva drag. Am preferat „sa bat campii” cu riscul de a parea incompetenta, decat sa ma incarc cu asemenea sarcina.
  • Daca nu va simtiti confortabil in timp ce utilizati tarotul sau dupa aceea, renuntati la aceasta activitate.
  • Prezicerile si informatiile obtinute sunt pentru persoana care le cere si nu trebuie destainuite nimanui si cu atit mai putin intregului cerc de prieteni si cunoscuti.
  • In fine, folositi tarotul atunci cand aveti realmente nevoie de un ghid si incercati sa nu abuzati de puterea lui, solicitandu-l in chestiuni a caror rezolvare cer doar putin efort si vointa din partea dvs.

Vesta(Maria Onea)

www.astrovesta.com

Tarotul – o lume de simboluri

Cele mai cunoscute cărţi sunt cele cunoscute sub denumirea de tarotul Rider-Waite-Smith. Acesta este pachetul clasic de cărţi, cel mai cunoscut şi mai răspândit în toată lumea şi aceasta este denumirea corectă şi fair-play pentru cei care l-au creat. Conţine 22 de arcane/cărţi majore si 40 de arcane minore şi 16 carti de curte, în total 78 de cărţi. Dr. Arthur Edward Waite (1857-1942) a studiat ocultismul. A scris prima carte despre simbolismul tarotului in 1910. Tarotul Waite provine de la inceputul secolului 20. Pamela Colman Smith este artista care a desenat cărţile şi, într-o lume în care numai bărbaţii aveau merite, numele ei a fost adesea ignorat. În 1910, a apărut pentru prima dată pachetul cu cele 78 de lame de tarot şi cartea cu titlul Key of The Tarot. În anul următor, 1911, cartea a apărut la editura lui W. Rider, din Londra, fiind astfel al treilea „naş” ale acestui pachet de cărţi, dar care a ocupat primul loc în denumirea lui. Destul de asemănătoare, ca simbolistică, sunt şi cărţile tarotului de Marsilia. Deşi acestea sunt cărţile pe care le-a folosit bunica mea, eu am preferat să folosesc tarotul Rider-Waite-Smith, ale cărui imagini le găsesc mai plăcute privirii(chiar şi a unor cărţi temute, cum ar fi Diavolul sau Moartea).

Toate tipurile de cărţi de tarot, reprezintă nişte simboluri ale sufletului omenesc şi ale stărilor prin care trece el de-a lungul vieţii. Şi aici, mă refer mai ales la cele 22 cărţi, cele mai vechi din cele 78 pe care le are tarotul. Ele mai sunt numite şi cărţi sau arcane majore, cuvânt ce provine de la latinescul „arcanum” care înseamnă lucru ascuns, tăinuit, necunoscut. Mesajul fiecărei cărţi se bazează pe tripticul număr-desen-culori, fiecare detaliu al cărţii având un anumit înţeles ascuns. Cine încearcă să pătrundă înţelesul ei cu puterea raţiunii, bazându-se pe memorie şi conexiuni logice, va fi cu totul în afara spiritului tarotului. Se poate transforma într-un bagaj de cunoştinţe sterile, cu care se poate făli, dar în nici un caz nu va reuşi să înţeleagă metafizica artei divinatorii a tarotului şi astfel nu va putea să se ajute pe sine însuşi, cu atât mai puţin pe ceilalţi. Cărţile de tarot se privesc, se miros, se imaginează cu ochii închişi, se meditează asupra lor, se visează(la propriu), se asimilează înţelesul lor. E nevoie de timp, răbdare şi mai ales de intuiţie.

Cifrele au putere asupra întregului univers, tot ce există pe pământ, în cosmos şi în om, se raportează la un număr. Orice număr poate fi redus la o singură cifră, de la 1 la 9. Arcanele majore sunt în număr de 22, de la I(Magicianul sau scamatorul) la XXII(Nebunul sau Matul). Se mai poate întâlni numerotarea de la 0(Nebunul) la XXI(Lumea sau Universul), singura carte care are o dublă numerotare fiind cartea Nebunul, restul rămânând la fel. Astfel, numărul cărţii Steaua(XVII) se poate reduce la 17=1+7=8. Cărţile minore ca şi cele de Curte aparţin vibraţiei unuia din cele 4 elemente fundamentale:
Focul – Bâte, Apă – Cupe, Aer – Spade, Pământ – Monede.
Acestea poartă denumirea de suite şi cele minore sunt deci notate de la 1 la 10(1+0=1).

Simbolistica numerelor cărţilor majore sau minore este următoarea:

Numărul 1: Începuturi şi schimbări; Sămânţa sau rădăcina fiecărui element; Iniţiator, spirit de pionierat, conducător, independent, realizator, individualist.
I-Magicianul; X-Roata destinului; XIX-Soarele(arcane majore); Aşii(primele cărţi ale fiecărei suite)

Numărul 2: Echilibrul dualităţii; O perioadă de aşteptare; Spirit de cooperare, adaptabilitate, respect pentru ceilalţi, bun partener sau mediator.
II-Marea Preoteasă; XI-Justiţia; XX-Judecata de Apoi; Doi-urile(a doua carte a fiecărei suite)

Numărul 3: Unire, creaţie, fertilizare; Capacitate de exprimare şi de a stabili relaţii sociale, spirit artistic, bucuria de a trăi.
III-Împărăteasa; XII-Spânzuratul; XXI-Lumea; Trei-urile(a treia carte a fiecărei suite)

Numărul 4: Consolidare; Realizarea unui scop; Baze solide, ordine, solicitudine, luptă împotriva limitărilor, dezvoltare continuă.
IV-Împăratul; XIII-Moartea; Cărţile cu numărul 4 al fiecărei suite

Numărul 5: Tulburarea stabilităţii existente; O perioadă a schimbărilor, a suişurilor şi coborârilor; Expansivitate, spirit vizionar, aventurier, libertate folosită în mod constructiv.
V-Marele Preot; XIV-Cumpătarea; Cărţile cu numărul 5 al fiecărei suite

Numărul 6: Restabilirea armoniei; Adaptabilitate şi capacitate de schimbare; O perioadă de alegeri dificile; Responsabilitate, spirit protector, ocrotitor, echilibru, capacitatea de a-i înţelege pe ceilalti.
VI-Îndrăgostiţii; XV-Diavolul; Cărţile cu numărul 6 al fiecărei suite

Numărul 7: Pierderea stabilităţii determinată de o nouă conştiinţă de Sine; O perioadă a introspecţiei şi a singurătăţii; Spirit analitic, înţelegere, cunoaştere, studiu, meditaţie.
VII-Carul; XVI-Turnul; Cărţile cu numărul 7 al fiecărei suite

Numărul 8: Stăpânire şi independenţă; Recunoaşterea greşelii; Schimbări, transformări pozitive; Pragmatism, dorinţa de a obţine o poziţie socială, dorinţa de putere, materialism.
VIII-Forţa; XVII-Steaua; Cărţile cu numărul 8 al fiecărei suite

Numărul 9: Completare, desăvârşire, vârful experienţei; Spirit umananitar, generozitate, altruism, capacitate de exprimare artistică.
IX-Ermitul(Pustnicul); XVIII-Luna; Cărţile cu numărul 9 al fiecărei suite

Numărul 10: este o repetare a lui 1, cu diferenţa că, la arcanele minore, are înţelesul şi de sfârşitul unui ciclu, de o transformare finală şi, bineînţeles, începerea unui nou ciclu.

Puteţi folosi aceste simboluri numerologice şi pentru a vedea care este vibraţia anului aniversar. Cineva care şi-a sărbători ziua de naştere pe 27 iulie, îşi va calcula vibraţia anului 2009-2010 astfel:
27 + 7(iulie) + 2009 = 2+7+7+2+9 = 27 = 9
Deci, în această perioadă, o experienţă care s-a petrecut pe o anumită perioadă va ajunge la apogeu; este posibil să primească fructele(bune sau rele) a ceva care s-a desfăşurat în timp; va fi generos sau va aştepta generozitatea altora; se va exprima liber sau dimpotrivă i se vor impune limite.

De asemenea, putem afla numărul destinului unei persoane, respectiv a vibraţie energetice care îl caracterizează. Cineva născut pe 27.07.1983, va avea numărul destinului:
2+7+7+1+9+8+3 = 37 = 3+7 = 10 = 1+0 = 1
Astfel aceasta va fi o persoană dinamică, polemică, care îşi va exprima viguros personalitatea. Este individualistă, îi plac începuturile, nu are răbdare şi tinde spre poziţii care să-l situeze cât mai sus. Este rebelă faţă de orice autoritate, dar îi place să şi-o impună pe a sa.

Mesajul fiecărei cărţi de tarot, fie ca este vorba de cele 22 arcane majore sau de cele 56 minore, se bazează pe tripticul număr-desen-culori, fiecare detaliu al cărţii având un anumit înţeles ascuns. Am aratat, in articolul precedent „Tarotul – o lume de simboluri”, care este semnificatia fiecarui numar, de la 1 la 9, asa cum putem reduce numarul fiecarei carti de tarot. Trebuie stiut ca fiecare detaliu, oricat de mic ar fi el, are o anumita semnificatie: nimic nu e pus la intamplare sau pentru design. In majoritatea cartilor de tarot, ca figura centrala, este o persoana, femeie sau barbat. Astfel, 14 din cele 22 de carti ale arcanei majore sunt reprezentate de o femeie sau de un barbat. Doua carti ale arcanei majore sunt reprezentate, in principal, de doua persoane, iar 5 arcane majore – X(Roata Destinului), XIII(Moartea), XV(Diavolul), XVI(Turnul sau Casa Domnului), XVIII(Luna) si XIX(Soarele) – sunt simboluri arhetipale.

Barbatul si femeia reprezinta principiile masculin si feminin, fiind reprezentate, in mod echitabil, in desenul arcanelor majore. Cele in care se afla o figura centrala masculina sunt: I(Magicianul), IV(Imparatul), V(Marele Preot), VII(Carul), VIII(Ermitul), XII(Spanzuratul) si XXII/0(Nebunul). Aceste arcane emană energii masculine si indică activitate, initiativa, impulsivitate, implicare, intelectualitate, logica, ratiune, curaj, spirit de dominare. Masculinul sau Yangul reprezinta latura dinamica, miscarea, Soarele, lumina, caldura; cainele este reprezentant al masculinului; la fel culoarea rosie; partea stanga a corpului. Arcanele majore care au, in centru, figura unei femei, sunt: II(Marea Preoteasa), III(Imparateasa), VIII(Forta), XI(Justitia), XIV(Temperanta), XVII(Steaua) si XXI(Lumea). Acestea simbolizeaza energii feminine ca sentimente, receptivitate, intuitie, sensibilitate, detasare, emotivitate, sensibilitate, tandrete. Femininul sau Yinul reprezinta latura pasiva, receptiva, Luna, intunericul, raceala; pisica este Yin; la fel, culoarea albastra; partea dreapta a corpului.
Daca unul din personajele aflate pe coperta unei arcane se uita catre dreapta sau in sus, este orientat spre viitor, sau evenimentul respectiv tinde spre evolutie. Daca avem o figura care priveste spre stanga sau in jos, acel personaj sau eveniment acumuleaza ceva din trecut.

Sunt mai multe arcane in care sunt prezente, pe langa figurile umane, cele ale unor animale, care semnifica partea instinctelor, a pornirilor inconstiente si adesea greu de stapanit. Cel mai frecvent este cainele, care apare in arcanele Nebunul*(0), Luna(XVIII) si eventual Forta*(VIII). La aceasta din urma, cainele este inlocuit, in tarotul Rider-Waite-Smith cu un leu, dar cu simbolistica asemanatoare. In arcana Luna(XVIII), simbol arhetipal, cei doi caini sau un caine si un sacal, dupa unii, reprezinta temerile scapate intr-un fel de controlul constientului. Cei doi caini sunt cu gurile deschise, latrand la luna, care simbolizeaza subconstientul. In cartea Nebunul(0), postura cainelui, cu gura inchisa si într-o postura jucausa, are o alta semnificatie. Aici instinctele sunt manifestate intr-un mod bland si ele sunt aliate omului si nu dusmanii lui interiori. In arcana Puterea(VIII), aspectul docil al animalului caruia o tanara femeie ii deschide gura cu coltii amenintatori, cu mainile goale, semnifica curajul ce domina incercarile, libertatea de actiune, increderea in sine, stapanirea pasiunilor, victoria vointei asupra instinctelor.

In arcana Soarele(XIX) apare imaginea unui copil pe un cal si uneori avem doi cai si in Carul(VII)(alteori, in aceasta, sunt doi sfincsi). În arcana Moartea(XII), aceasta este sibolizată de un cavaler intunecat, care sta calare pe un cal alb. Imaginea calului, in toate aceste ipostaze, simbolizează inconstientul, dorinta plina de impetuozitate, instinctele primare, dar bine stapanite(deoarece respectiv animalele sunt manate de copil, de conducatorul atelajului sau de cavaler). In arcana Luna(XVIII), apare imaginea unui rac, care simbolizeaza emotiile, sentimentele si ideea de familie, de protectie. Adesea aceste sentimente, trairi, devin obsedante si aduc o hipersensiblitate care determina, aidoma racului, o dorinta de a se ascunde, introvertire. In arcana Lumea(XXI), exista in trei din colturile sale, figurile unui taur, a unui leu si a unui vultur, in al patrulea fiind un chip uman. Acestea sunt si ele simboluri ale celor 4 elemente fundamentale: taurul – pamant, leul – foc, vulturul – apa si omul – aer. De asemnea, se asociaza celor 4 zodii fixe, care coincid cu apogeul fiecarui anotimp: zodia Taurului(primavara), a Leului(vara), Scorpionului(vulturul, ca si sarpele sunt alte simboluri asociate zodiei Scorpionului – toamna) si zodia Varsatorului(chipul uman – iarna).

În arcana Steaua(XVII), se afla imaginea unei pasari, un alt simbol stravechi. Ea simbolizeaza o stare lejera, de plutire, dezinvoltura libertatii, eliberarea de constrangerile materiale. Aceasta imagine semnifica o stare spirituala, simbolul legaturii intre planul ceresc si cel terestru, reprezentand, fara indoiala, sufletul, cel cu adevarat liber si nemuritor. Cel mai „animalizat” personaj reprezentat in cartile de tarot este fara indoiala imaginea diavolului din cartea cu acelasi nume, arcana XV(Diavolul). Acea creatura androgina, bisexuata, jumatate barbat si jumatate femeie, este un hibrid om-animal care sugereaza o forma primitiva, involuata. Cu aripile sale de liliac, cu gheare la labele picioarelor si, in unele carti, si la mana dreapta, coarne de cerb sau berbec si barba de tap, este fara indoiala, o imagine care inspaimanta si chiar provoaca repulsie.

Un element care apare in mai multe arcane majore este bagheta, sceptrul sau toiagul si care este simbolul puterii. Bagheta pe care o are Magicianul(I) şi cele doua baghete pe care le tine figura feminina din arcana Lumea(XXI) arata o putere magica, cu doua sensuri, pozitiv si negativ. Bagheta arcanei Magicianul(I) are doua capete, iar in arcana Lumea(XXI), una din baghete este alba si alta este neagra, trimitand explicit la cele doua magii. Iarasi revin la afirmatia ca tarotul, ca si orice alta stiinta magica nu este bun sau rau prin el insusi, ci doar prin felul cum este folosit. In arcana Ermitul(IX), batranul intelept se sprijina in cautarea intelepciunii trecutului pe un toiag simbolizand o calatorie lunga, un pelerinaj, iar odata cu primul purtator de toiag-magic, Hermes, semnifica puterea oculta, rezervata numai celor initiati. In mitologia greaca, Apollon, zeul Soarelui, l-a invatat pe Hermes arta divinatiei si i-a daruit toiagul sau(caduceul de aur). In fine, sceptrul este prezent ca simbol al puterii regale, in cartile Imparateasa(III), Imparatul(IV) si Carul/Faetonul(VII).

Simbolistica culorilor

Culorile folosite la cele mai vechi carti de tarot si pastrate, in genere, si astazi sunt putine si foarte intense. Cele mai des folosite sunt culoarea rosie, albastru si galben; urmeaza rozul si verdele si mai putin negrul si albul. Culoarea rosie este culoarea masculina, simbolizand sangele, Focul ca element primar, activitatea; razboiul, agresivitatea, pasiunea, sexualitatea. Predomina in arcanele majore Magicianul(I), Imparatul(IV), Marele Preot(V) si Justitia(XI). Culoarea albastra reprezinta principiul feminin, Apa ca element primar, pasivitatea. Albastrul este culoarea azurului si a cerului senin, simbolizand linistea si protectia, deoarece are efecte calmante. Predomina in arcanele majore Marea Preoteasa(II), Ermitul(IX), Steaua(XVII) si Luna(XVIII). Cele doua culori complementare, nu opuse, se gasesc in echilibru in desenul arcanei Temperanta/Cumpatarea(XIV), sugerand ideea de armonie si echilibru.

Culoare galbena evoca soarele, lumina, primavara, aurul. In cartile de tarot, ea semnifica scanteia divina, spiritul, maturitatea si apare mai mult in arcanele Nebunul(0), Carul(VII) si Forta(VIII). Rozul sau o tenta de roz apare asociata cu culoarea carnii, a trupului, aratand partea materiala, fragila, perisabila a fiintei umane, dar care tinde totusi catre spiritualitate. Culoarea roz apare in trupurile goale din arcanele Indragostitii(VI), Diavolul(XV), Steaua(XVII), Soarele(XIX) si Lumea(XXI). Culoarea verde rezulta din melanjul albastru-galben si are multe semnificatii, fiind linistitoare, racoritoare, tonica. Ea simbolizeaza regenerarea, speranta, cresterea si nu trebuie sa fim surprinsi ca apare intr-o arcana precum Moartea(XIII), deoarece moartea este sfarsitul, dar si inceputul unui ciclu. Sa ne aducem aminte ce repede si bogata creste vegetatia pe morminte. Culoarea verde apare si in partea de jos, pe solul din arcanele Steaua(XVII) si Luna(XVIII), semnificand natura, prospetimea; in imbracamintea personajului din arcana Nebunul(0) sau sub forma de ghirlande verzi in arcanele Magicianul(I), Spanzuratul(XII) si Lumea(XXI).

Culoarea alba sau „absenta culorii” semnifica puritate, claritate, luminozitate, dreptate, echitate, veselie; aspiratia catre ceva ideal, catre spiritualitate, o chemare profunda, cu o rezonanta mistica. Aceasta reprezentare apare in stelutele din arcana Steaua(XVII), solul din Ermitul(IX) sau norisorii din Roata Destinului(X) si Judecata de Apoi(XX). In limba latina, alb se spune „candidus” si de aici a rezultat cuvantul „candidatus”, cel care este imbracat intr-o toga alba si candideaza la o functie publica, semnificand un statut, o responsabilitate. Aceasta conotatie poate fi regasita in arcanele majore Forta(VIII) si Cumpatarea(XIV), in vesmintele personajelor de acolo. Culoarea alba este si culoarea giulgiului si a fantomelor, a celor care nu mai sunt in aceasta dimensiune, in miturile legate despre moarte. Albul este, in China si Africa, culoarea doliului – negrul s-a impus in Occident dupa Renastere. Ea apare astfel in culoarea calului pe care sta moartea in arcana cu acelasi nume(XII).

Culoarea neagra este opusul culorii albe si semnifica recele negativ, intunericul primordial, imaginea traditionala a infernului, antimateria(vezi gaurile negre), nimicul. In viata sociala, simbolizeaza tristetea celor vii si moartea ca proces de distrugere; ceea ce este intunecat, obscur, trist, ascuns; pesimismul, necazul, ingrijorarea; uneori, gestatia, pamantul. Cele mai intunecate carti ale tarotului sunt Diavolul(XV) si Turnul/Casa Domnului(XVI). Moartea(XIII), desi contine culoarea neagra in armura cavalerului si a steagului pe care-l poarta, pe ansamblu, nu este o carte intunecata, deoarece are si mult alb si chiar galben. Sunt unele carti, unde culorile alb-negru se folosesc pereche. Astfel, avem un sfinx alb si unul negru in arcana Carul(VII), un stalp negru si alb in Marea Preoteasa(II) sau combinatia cavaler negru pe cal alb in arcana Moartea(III). Aceasta arata o integrare, a uniune a contrariilor ca o acceptare a unei diversitati complete universale.

V-am prezentat astfel, un „film” al arcanelor majore, in care v-am invatat sa le cititi(numerele si numele), sa le vedeti(desenele/imaginile) si sa va incantati ochiul si sufletul cu culorile lor. Aceste principii se aplica si arcanelor minore, dar sunt foarte atent evidentiate, mai ales in cele majore.

*In unele carti de tarot, Forta este numerotata ca fiind arcana numarul VIII, in altele ca fiind XI. Din punctul de vedere al prezicerii, al etalarilor, nu are nici o importanta, pentru ca interpretati cartea si nu numarul ei. Eu voi folosi aici numerotarea adoptata de Waite si anume VIII. De asemenea, voi folosi pentru cartea Nebunul numerotarea 0 si nu XXII. Arcane = carti de tarot.

AstroVesta®
http://www.scoaladetarot.ro

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s